donderdag 23 oktober 2014

16. Loopgraaf museumbunker



De loopgraven van de Duitsers zagen er in 1945 niet zo strak uit. Er was groot gebrek aan materialen. De loopgraven waren van planken, boomstammen, takken en ook van deuren die uit de boerderijen waren gesloopt.

Duits automatisch geweer dat in Leusden is achtergebleven.
Foto: Historische Kring Leusden
Ooggetuige
Annie en Dora waren in 1945 twee avontuurlijke vriendinnen uit deze buurt. Ze durfden in de loopgraven te gaan spelen, maar werden er meestal door de Duitsers weer uitgejaagd. Dora: “Het waren zigzag loopgraven met slaaphokken en kamers met mitrailleurs”.

Annie: “De loopgraven bij het kamp achter de bunker zagen er heel gezellig uit. Het was er huiselijk en er lagen vloerkleden op de grond. Na de oorlog vonden we er ons gestolen bestek weer terug.”
De Museumbunker met een voorstelling van de plaats van het kanon. Toen de geallieerden uit het oosten bleken te komen, werd het kanon buiten gezet. De loop wees daarna in de richting van de boerderij aan de overkant van het kanaal.
Foto: Lia van Burgsteden
Kees van de Bunt woonde in de buurt van de bunker en heeft het kanon buiten zien staan. Op onderstaande video vertelt hij daarover.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten