vrijdag 24 oktober 2014

23. Gesneuveld in 1945

Duitse helm.
Foto: Wikipedia

Op een mijn gestapt
De Duitse gevangenen moesten na de oorlog helpen met het opruimen van de mijnen. Dat ging ook wel eens mis. Bij de Leusbroekerweg werd een ongelukkige Duitser door de kracht van de explosie weggeblazen en kwam verderop in een roggeveld terecht. Daar kon men hem niet meer terugvinden. Pas in de nazomer werd tijdens de roggeoogst een skelet gevonden.
Alfred French, korporaal bij de Seaforth Highlanders of Canada sneuvelde op 24 april 1945 bij de Grebbelinie in Leusden. Hij werd doodgeschoten tijdens een patrouille.
Foto: het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats te Holten.
Het graf van de 25-jarige John Myles op de Canadese begraafplaats in Holten. John Myles laatste woorden tijdens zijn fatale patrouille in de richting van de Grebbelinie waren: "Loop precies in mijn voetstappen dan kan je niets gebeuren". John Myles werd door het hoofd geschoten, maar zijn Nederlandse begeleider kon het navertellen.

In de aprildagen van 1945 sneuvelden een aantal buurtbewoners en Canadezen tijdens gevechten. Ook een onbekend aantal Duitsers overleefde de schermutselingen niet. Ze werden begraven op en naast de Liniedijk en na de oorlog opgegraven en elders herbegraven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten